Brunch i Stockholm

Upplev en god brunch i Stockholm

Vegetarisk Brunch

När det är fråga om mat och brunch generellt styrs menyn till stor del av vad som efterfrågas. Under senare tid är vegetariska alternativ någonting som blivit allt vanligare och det handlar både om etiska frågor som djurhållning och personliga val samt om en miljörelaterad hållning där man vill minska utsläpp. Oavsett varför man söker vegetariska alternativ vid brunch och i vardagen, kan man nu hitta vad man söker överallt!


Grön kost

Det är inte svårt att hitta alternativ till animaliskt protein och utbudet växer snabbt! Till stor del har den vegetariska maten importerats från England och Tyskland där en tydlig ambition funnits sedan ett antal år tillbaks. Nu kan man dock hitta svenskproducerade substitut i vanliga butiker. Allting kan naturligtvis göras från grunden och detta är vad som i första hand önskas av besökare vid restauranger. De halvfabrikat som finns tillgängliga är ett enkelt sätt att snabbt laga mat i vardagen, men när man beger sig till en brunch är det en fördel om köket tagit fram allting från råvaror.


Soja och quarn som kostalternativ

Det finns många sätt att ersätta kött och vanligt är att man använder sig av quarn, tempeh, tzay, soja eller tofu. Sojabönor är en viktig del i många rätter och är dessutom stommen i tofu och även tempeh. Tofu tillverkas genom att pressa sojabönor vilka malts. Restprodukten blir sojamölk som, precis som vanlig mjölk, binder och reder. Tempeh är inte lika vanligt och tillagningen kräver viss tid. Det rör sig om bönor som jäser och bildar ”kakor” som skivar och steks, kokas eller äts som de är.

En vegetarisk brunch kan innehålla allt ifrån rena substitut som färdiglagade korvar, sojabullar, och även bacon eller skinka tillverkat av soja. Dock har falafel och röror som hummus eller baba ganoush och ajvar blivit vanliga komponenter.